Cursus reanimeren

Wat is reanimatie precies?

Reanimatie is een levensreddende techniek die wordt gebruikt om de patiënt in leven te houden tot de hulpverleners ter plaatse kunnen komen. Het doel is de zuurstoftoevoer naar de hersenen en het hart te herstellen, evenals de polsslag en de lichaamstemperatuur, om het slachtoffer hoop te geven. Begin onmiddellijk met reanimatie als u niet zeker weet wat u moet doen.

Hoe kan CPR worden uitgevoerd?

Er zijn negen verschillende technieken die gebruikt kunnen worden om reanimatie uit te voeren. Enkele daarvan worden hieronder toegelicht.

1. Controleer de polsslag van het slachtoffer.

De polsslag verschijnt misschien niet onmiddellijk, maar moet uiteindelijk worden vastgesteld. Begin met het om de paar seconden te controleren door je hand ongeveer een centimeter voor de pols te houden. Als de pols terugkomt, dan is er een pols. Zo niet, dan reageert het slachtoffer niet en ligt er misschien een levensbedreigende situatie in het verschiet.

2. Druk op de pols.

Het doel is om het hart te dwingen bloed naar het slachtoffer te pompen. Dit wordt gedaan door ongeveer een minuut op de pols te drukken. Als er geen bloed is, druk dan op de ademhaling. Als er een polsslag wordt gevonden, is het slachtoffer dood.

3. Druk de keel/lippen samen.

Het doel is om de luchtweg van het slachtoffer te openen. Dit kan worden gedaan door het borstbeen en de lippen ongeveer een minuut tegen elkaar te drukken. Is er geen luchtweg aanwezig, gebruik dan de beademingsmethode (blazen van de mond van het slachtoffer in de mond van de vreemde).

4. Druk op de borstkas.

Dit wordt gedaan door de borstkas van het slachtoffer tegen de borstkas van de vreemdeling te laten drukken terwijl ook de kin wordt opgetild. Hierdoor zal de borstkas uitzetten en het slachtoffer tot leven komen.

5. Druk op de maag.

Om deze techniek uit te voeren, leg je het slachtoffer op zijn rug en til je de kin op, zodat de borstkas zich boven die van het slachtoffer bevindt. Houd de borstkas en de kin naar beneden, en weersta beweging. Als de borstkas beweegt, laat dan los en herhaal.

6. Open de luchtweg.

Dit is gemakkelijk te doen omdat het slachtoffer bewusteloos is. Til gewoon de kin van het slachtoffer op en laat hem opengaan. Als het moeilijk gaat, kunnen anderen helpen.

7. Adem.

Adem in de mond van het slachtoffer als u niet zeker weet hoe u dat moet doen. Open de mond van het slachtoffer met één lange ademteug. Dit kan moeilijkheden opleveren omdat het slachtoffer misschien niet kan praten. Als u zeker bent van de luchtweg van het slachtoffer, tilt u de kin omhoog en trekt u de kin van de borst weg.

8. Druk op de neus.

Dit is ook gemakkelijk, pak gewoon een zakdoek en druk op de neus. Dit is hetzelfde als ademen in de mond van het slachtoffer zoals je met een normale ademhaling zou doen.

9. Geef het slachtoffer een pil.

Geef het slachtoffer een pil om hem te helpen kalmeren. Als u niet weet waar de pil voor is, kijk dan of een van de paramedici die dit soort gevallen behandelt, u kan helpen.

10. Bel 112.

Als je ter plaatse bent en vaststelt dat het goed gaat, is het tijd om de ambulance te bellen.

Author